Tatai Református Gimnázium

Az iskola története - a régmúlt

Bármennyire ellentmondásosnak tűnik, Tata legfiatalabb középiskolája, a Tatai Református Gimnázium a város iskolái közül valószínűleg a legősibb múltra tekinthet vissza. A tizenöt éves háborúban (1591-1606) környékünk elnéptelenedett. Utána református családokat is telepítettek Tatára az Alföldről. Ők csakhamar templomot és iskolát is építettek. 1608-ban – pontosan azon a helyen, ahol mai épületünk van – indult meg a tanítás Pécselyi Király Imre neves prédikátor és énekköltő rektorsága alatt. (Az egykori intézménynek és első rektorának emlékét a gimnázium kapuja mellett emléktábla őrzi.) Az iskola a század végén már gimnáziumként, a komáromi illetve a debreceni református gimnázium partikulájaként működött. 1759-ben az Esterházyak jószágkormányzója Kocsra üldözte elődeinket, ahol az intézmény csakhamar elsorvadt. Egykori épületünkben sokáig ispotály működött, amely 1834-ben leégett. Később kaszinó épült a helyére, amely a városi bíróságnak adta át a helyét. A XIX. századi épület az 1989/90-es rendszerváltozás után magánkézbe került. 1995-től a Talentum alapítványi iskola bérelte. 2004-ben vásárolta meg a Tatai Református Egyházközség, és két és fél évszázados szünet után újra református középiskolát alapított a régi helyen.

Az iskola története - a közelmúlt

2004-ben Dr. Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület akkori püspöke, a Tatai Református Egyházközség lelkésze Dr. Kálmán Attilát, Tata város volt országgyűlési képviselőjét, volt oktatási államtitkárt, a Pápai Református Gimnázium éppen nyugdíjba vonuló igazgatóját bízta meg az új gimnázium megalapításával. 2005. szeptemberében a Pápai Református Gimnázium tatai tagintézményeként 17 fő (részmunkaidős) tanárral és két 9. évfolyamos osztállyal (72 tanulóval) kezdte meg működését a Tatai Református Gimnázium. Az induláshoz felbecsülhetetlen segítséget kaptunk anyaintézményünktől és fenntartójától, a Dunántúli Református Egyházkerülettől. 2008. szeptemberétől – amikorra a gimnázium felmenő rendszerben kiépült, azaz már mind a négy évfolyamon két-két osztállyal működött – az anyaiskola „elengedte kezünket" Tatai Református Gimnázium önálló iskolává vált. Két év önálló működés után az addigi fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület átadta a fenntartás jogát és felelősségét a Tatai Református Egyházközségnek.

Az iskola küldetése, céljai

A gyermek – adottságaival együtt – Isten ajándéka. Fejlődését nagymértékben befolyásolja az a környezet, amelyben felnő. Számára 10-15 éves korig elsősorban a család, utána az iskola, a kortárs diákközösség a meghatározó. Nem mindegy tehát, hogy hová, és kikkel jár együtt a legfogékonyabb korában. Az iskola ebben az életkorban kínál egy keresztény/keresztyén közösséget.

Fő céljaink:

  • krisztusi szeretettel, következetesen, igényesen,
  • a keresztény/keresztyén és nemzeti értékek fokozottabb megbecsülésére,
  • testi-lelki-szellemi harmóniára törekedve,
  • református, evangélikus és római katolikus diákjainknak saját felekezetük hit- és erkölcstanát tanítva,
  • a család, az idősek, a betegek segítésére,
  • lelkiismeretes tanulásra és becsületes munkára nevelni.

További információk a Tatai Református Gimnáziumról az iskola honlapján: http://www.refi-tata.hu

(Forrás: A Tatai Református Gimnázium évkönyvei)

 

{obfuscate}Cím: 2890 Tata, Kossuth tér 11.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 (34) 586-576
Honlap: http://refi-tata.hu{/obfuscate}