Mózessel a hit és Egyiptom útjain – ami a délutánokat illeti...

2014-07-16-hittantabor-2Minden napra készültünk különböző kézműves technikákkal és játékokkal, amik valamilyen módon kapcsolódtak a bibliai történetekhez, illetve az akkori egyiptomi kultúrához.

 Az első nap is a kezdeti eső ellenére már a szabadban játszottunk ismerkedő játékokat, majd a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra csapatokat alakítottunk. Négy fáraóra és népére oszlottak szét a gyerekek. Az első közös feladat egy piramis egy-egy oldalának kidíszítése volt egyiptomi hieroglif írásjelekkel, illetve számokkal tetszés szerint.

 

Kedden Mózes születése kapcsán elgondolkodtunk azon, hogy mit játszottak akkoriban a gyerekek. Néhány társasjátékot ki is próbáltunk és egyet-egyet mindenki elkészíthetett magának. A kisebbek pl. malom játékot készítettek. Később egyiptomi fejdíszeket készítettünk, illetve a kosárfonás rejtelmeivel ismerkedtünk meg. Rájöttünk, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat. Ceruzatartókat próbáltunk csinálni. Mindegyik nagyon különleges és egyedi lett, mint amilyen különbözőek és egyediek a gyerekek is.

Közben a fiúk minden szabad percet megragadtak, hogy a focibajnokság mérkőzéseit lejátszhassák. Nagyon nagy sikere volt a gyerekek körében a számháborúnak is. Egyik délután csapatversenyt is rendeztünk, ahol a négy fáraónak és népének hat állomáson feladatokat kellett teljesíteniük. Jutalmuk egy feladvány volt, ami a kincs helyét rejtette. Sikeres megfejtés után végül minden csapat rá is talált a kincsre.

Nagy élményt jelentettek a Cuha-patakhoz való séták. Egy hosszabb túra során elvonatoztunk Porva-Csesznekig és onnan gyalogoltunk vissza közel 5 km-t a szállásig, miközben sokszor kellett átkelnünk a patakon.

 Az utolsó éjszaka a kisebbek kincskeresésen vettek részt, ahol a fáraó kincseskamrájából való kincseket kellett megtalálniuk, amit a rablók szórtak szét menekülés közben. A megtalálók nyomban be is faltak egy-egy ilyen édes kincset, amiket a csokik szimbolizáltak. Közben a nagyobbak éjszakai bátorságtúrán vettek részt, ahol megtapasztalhatták a csendet a csillagos ég alatt, majd legyőzhették saját félelmeiket.

 A gyerekek egész héten gyűjtögettek, bogarásztak. Kíváncsi lennék, hogy mi minden került elő a hátizsákból otthon, vajon hány kiló követ és faágat vittek haza a gyerekek? Nagyon jól, tartalmasan telt ez az öt nap, ahol többször adódott alkalom Istennel való találkozásra, aki eközben sok vidámsággal, örömmel és játékkal ajándékozott meg minket.